Rośnie zainteresowanie w Internecie rezydenturą stałą w Wielkiej Brytanii - Rezydenturastała.eu

Rośnie zainteresowanie w Internecie rezydenturą stałą w Wielkiej Brytanii

Powoli temat stałej rezydentury staje się gorącym tematem na wyspach wśród Polaków mieszkających w Wielkiej Brytanii. Analiza Google Trends wskazuje, że pierwsze trzy miesiące przyniosły znaczną popularność zapytań do sieci wygenerowanych przez mieszkańców przybyłych na wyspy.

Temat Brexit spędza z powiek sen również Polakom, którzy w kraju dość często interesują się tematyką i przyszłością rodaków za granicą. Według danych firmy TransferGo Polacy pracujący w Wielkiej Brytanii w październiku i listopadzie 2016 roku przesłali bliskim w Polsce ponad 36 mln zł, czyli równowartość 7 mln funtów. Zatem nic dziwnego, że sami zainteresowani poszukują informacji także w Polsce, jak zabezpieczyć swój pobyt w Wielkiej Brytanii. Dzięki danym z Google, można zauważyć, że najbardziej zainteresowani tematem rezydentury w Wielkiej Brytanii są osoby z województwa dolnośląskiego, małopolskiego oraz mazowieckego. Ciekawe, że o tym temacie nie rozmawia się zbyt często w Łodzi, gdzie ponad 35% osób zdolnych do pracy wyjechało na wyspy.

Google to nie jedyne miejsce gdzie mówi sprawdza się informacje na temat rezydentury stałej. To przede wszystkim social media: FaceBook, portale fora i mikroblogi. Wg SentiOne najpopularniejszym miejscem rozmów na temat tego problemu jest FaceBook, a później portal SmartPolak.co.uk oraz londynek.net. Rodacy dość aktywnie pytają się o to jak wygląda procedura i jakich błędów unikać przy załatwianiu formalności.

Najczęstszym tematem przewijającym się w dyskusjach jest temat pracy, a szczególnie rodacy zadają pytania, czy stała rezydentura pozwoli na dalszą pracę w UK? Wraz z Polskim Domem Finansowym sprawdziliśmy. Otóż ostanie wydarzenia i działania rządu pokazują, iż artykuł 50 Traktatu Lizbońskiego zostanie uruchomiony na początku 2017 roku. Ten proces pozwoli UK na wyjście z EU, okres do wyjścia, od momentu rozpoczęcia procedury trwa 2 lata.  Oznacza to, że UK opuści EU na początku 2019 roku. Z momentem wyjścia UK z EU zmienią się prawa obywateli EU mieszkających w UK. Zarówno prawa do zamieszkania, jak i pracy w UK.

Obecnie na ten moment nie ma regulacji, które określałyby dokładnie jaki będzie status obywateli EU pracujących w UK. Rząd brytyjski odmawia gwarancji statusu obecnie mieszkających w UK obywateli EU. Obywatele krajów członkowskich EU, którzy nabyli prawo do stałego pobytu na podstawie 5 lat zamieszkania (pracy) w UK otrzymają prawo do pozostania w UK. Prawa osób przebywających poniżej 5 lat będą przedmiotem negocjacji i decyzji rządu.

Jeśli rząd zdecyduje się na pozostanie w tzw. „jednolitym rynku”, prawa do wolnego przemieszczania się w obrębie EU zostanie zachowane, co oznacza dla obywateli EU możliwość pracy w UK. Jeśli natomiast rząd brytyjski zdecyduje się na wprowadzenie pozwoleń na pracę to oznacza konieczność aplikowania o wizę/pozwolenia na pracę w UK. „Jednolity rynek” pozwala na swobodny obrót produktów, usług, waluty i ruch między granicami w obrębie EU. Rynek ten także pozwala na zakładanie/rozwijanie firm, działalności i podejmowanie pracy, bez wiz, czy pozwoleń. Rząd nie zdecydował jeszcze czy pozostanie w obrębie „jednolitego rynku”. Będzie to przedmiotem rozmów w momencie rozpoczęcia procedury wyjścia z EU.

Wygląda na to, iż aby udowodnić status rezydenta konieczne jest złożenia aplikacji o kartę rezydenta. Zgodnie z prawem europejskim, które nadal obowiązuje w UK, osoby które są zaliczane to tzw.  „qualified person” nabyły prawo do stałej rezydentury. Konieczne jest jednak złożenie podania o kartę stałego rezydenta, aby udowodnić swój status.

– Osoba „qualified” oznacza osobę pracującą, uczącą się, samozatrudnioną lub samowystarczalną finansowo, czy też poszukującą pracy.

Członkowie rodzin obywateli EEA (Europejskiej Strefy Ekonomicznej, które jest większa niż EU, gdyż zalicza się do niej także Szwajcaria), którzy podejmują jedną z  powyższych  działalności mogą aplikować o stałą rezydenturę po 5 latach. Konieczne jest udowodnienie powyższego statusu, poprzez przedstawienie dowodów rezydencji, aby otrzymać kartę rezydenta. Stała rezydentura oznacza pozwolenie na pozostanie w kraju, którego nie jest się obywatelem bez ograniczeń czasowych.

Zapraszamy zatem do dyskusji oraz kontaktu z dedykowanymi konsultantami Polskiego Domu Finansowego. Prosimy kliknąć niebieską słuchawkę, aby nawiązać połączenie.

Przeczytało 45 czytelników

Shares